YENİLİKÇİ ÜRÜN TASARIMLARI YOLUYLA FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİN DAHA İYİ ENTEGRASYONUNUN ESASLARI
Abstract
Fotovoltaik (FV) sistemlerin ürünlere ve binalara entegrasyonu yeni bir kavram değildir. Temeli, ilk silikon güneş pillerinin icadına kadar uzanmaktadır. FV teknolojilerin üretim hacimlerindeki ve dolayısıyla verimlerindeki artış, ayrıca, sosyal olarak kabul edilmiş olmalarıyla birlikte maliyetlerin düşmesi sonucunda tasarım ve uygulamada yeni gelişmeler sağlanmıştır. Günümüzdeki oldukça düşük güneş enerjisi fiyatları nedeniyle hem kentsel hem de kırsal alanlarda entegrasyon için yaratıcı ve yenilikçi uygulamaları dikkate almak mümkündür. Entegrasyon ve yerleştirmede daha fazla çeşitlilik sağlanmasıyla, enerji ihtiyaçlarının karşılanması için FV teknolojileri günlük rutinlerde daha fazla kullanılabilir. Bununla birlikte, yaşam alanlarımızda FV teknolojilerinin yaygın olarak benimsenmesini teşvik etmek için bazı ilerlemeler gerekmektedir.
Bu konuşmada, başarılı ve yenilikçi ürün tasarımları yoluyla FV sistemlerinin daha iyi entegrasyonunun esasları gözden geçirilecektir.
Biyografi
Prof. Dr. Serap GÜNEŞ, Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesidir. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, 2002 yılında Johannes Kepler University Linz (Avusturya)’da doktora eğitimine devam etti. 2006 yılında Niyazi Serdar Sarıçiftçi danışmanlığında doktorasını tamamladı. 2007 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Katı Hal Fiziği Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandı. 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümünde Doçent ünvanını aldı. 2014 yılından itibaren Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nde profesör olarak görev yapmaktadır.
2004-2006 yılları arasında 6. Çerçeve Avrupa Birliği (MOLYCELL) projesinde araştırmacı olarak çalıştı. 2006 yılından itibaren enerji alanında Tübitak tarafından desteklenen birçok Ar-Ge projesinde yönetici olarak çalıştı. 2022 yılında Tübitak Bideb-2247-A Ulusal Lider Araştırmacı programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Fizik ve Enerji alanında yaptığı çalışmalardan dolayı, 2007 yılında Türk Fizik Derneği tarafından ödüllendirilerek “Prof. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü” ve proje çalışmalarıyla 2009 yılında “Unesco Loreal Kadınlara Bilimde Destek Ödülü” aldı. Yine 2017 yılında Türk Fizik Derneği tarafından verilen “Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü”nü aldı. 2007-2010 yılları arasında Avusturya’da European Science Foundation (ESF) tarafından desteklenerek, kısa süreli bilimsel çalışmalar yürütmüştür. 2022 yılında Enerji Bakanlığı tarafından verilen “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödülü”nü kazandı.
Enerji alanında yayınlanmış 5 kitap bölümünün yazarıdır. Enerji alanındaki çalışmalarını sunmak üzere birçok uluslararası konferansa davetli konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Serap GÜNEŞ’in güneş enerjisinden ucuz ve kolay yöntemlerle elektrik enerjisi üretimi konusunda uluslararası indeksli (SCI/SCI-Expanded), etkili ve saygın dergilerde çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır.