Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı

CENK ÇAKIL

CENK ÇAKIL

 İstanbul, Beylerbeyi’nde ‘Ekolojik Yapı Rekonstrüksiyon’ uygulaması

 

Abstract

Günümüzde çevresel sorunların ortaya çıkmasında yapılaşmanın da önemi olduğu anlaşılmıştır. Bunu hep beraber yaşıyor ve görüyoruz. Yapı malzemelerinin elde edilişi, seçimi, kullanımı, yapının ömrünün sona ermesine kadar çevreye pozitif veya negatif katkı sağlamaktadır.

Yapılarda ekolojik özelikler arttıkça çevreye verilen zarar azalmakta; Bu durum, mimarları ve tasarımcıları daha seçici olmaları için, çözüm arayışlarına yönlendirmektedir. İşverenler daha bilinçli seçimler yapmakta ve ekolojik projeler talep etmektedir. Ekolojik yapıların çevreye verdiği zarar çok daha az olup, ekonomik olarak da büyük faydalar sağlamakta ve bizlere daha sağlıklı bir yaşam sunmaktadır.

Uygulamasını yaptığımız ‘Korunması Gerekli Kültür Varlığı” İstanbul, Boğaziçi’nde küçük bir semt olan Beylerbeyi’nde bulunmaktadır. 1900’lü yılların ilk çeyreğinde yapılmış olduğunu tahmin ediyoruz.

Yapının, özellikli bir plan tipi ve mimari özelliği bulunmamasına rağmen parseline uygun şekilde yapılmış ve o dönemin ihtiyaçlarına göre inşa edilmiştir. Tipik bahçe içinde, müstakil bir konuttur.

Yapının orjinali, taş zemin üzerine, geleneksel yapı malzemeleri olan, ahşap karkas, yığma tuğla ve ana taşıyıcı duvarların arasına dolgu olarak kullanılan harçla yapılan, karma bir yapım tekniği ile inşa edilmiştir. Zamanın getirdiği yıpranma ve aşınmalar nedeniyle statik ve sıhhi olarak olarak ömrünü tamamlamış ve kullanılmadığı için can ve mal emniyeti kalmamıştır.

Bugün, rekonstrüksiyon projesine göre inşaatı devam eden yapı, deprem şartnamesi nedeniyle, bodrum katı betonarme, zemin ve 1. katı ahşap karkas ve yığma olarak yapılmaktadır. Her katı yaklaşık 57 m2 olan yapının toplam alanı 171 m2’dir.

 

Biyografi

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İçmimarlık bölümü’nden 1994 yılında mezun oldu.

1998 yılından bugüne, Yenilem  A.Ş.’de yönetim kurulu bşk. vekili ve yönetici / içmimar ve Podima Proje Uygulama Danışmanlık’ta görev yapmaktadır. Mimari projeler, eski eser restorasyon uygulamaları ile iç mekân tasarımı, müze, sergi ve fuar organizasyonları gibi farklı disiplinlerde çalışmaların tasarımlarını yapmakta ve uygulamalarını gerçekleştirmektedir.

Sosyal görevlerinin arasında,

T.M.M.O.B. İçmimarlar Odası Üyeliği

Asliye Hukuk Mahkemeleri Mesleki Bilirkişiliği,

TAÇ VAKFI Şeref Üyeliği,

TÜRSAB, Turizm Komitesi Üyeliği,

Kadıköy Belediyesi Kent Konseyi, İmar Komisyonu Üyeliği,(2007-2010)

Topkapı Sarayı Sevenler Derneği Üyeliği,

AYDER ( Alternatif Yaşam Derneği – Düşler Akademisi ) üyeliği ve bu kurumların ilgili faaliyetlerinde bulunmaktadır.