Yenilenebilir Enerji Teknolojilerinin Çevresel İndikatörler Kapsamında Değerlendirilmesi
Abstract
Bugün yapacağımız enerji yatırımları önümüzdeki 40-50 yılı hem çevresel, hem ekonomik hem de sosyal açıdan etkileyecektir. Hızla tükenmekte ve kirlenmekte olan doğal kaynaklarımız, artan çevresel felaketler ve giderek ısınmakta olan dünyamız bizleri yapılacak her enerji yatırımının etkileri konusunda bir daha düşünmemiz konusunda uyarmaktadır.
Bu sunum kapsamında GIZ’in yürütmekte olduğu “Promotion of Grid-Connected Renewable Energy in Turkey” projesi kapsamında yapılan “Yenilenebilir Enerji Teknolojilerinin Ekonomik, Sosyal ve Çevresel İndikatörler Kapsamında Değerlendirilmesi çalışmasının ilk çıktıları irdelenecek ve katılımcıların görüşlerine yer verilecektir. Özellikle Yenilenebilir enerji kaynaklarının Ulusal seragazı emisyon azaltım çalışmalarına ve bölgesel hava kalitesinin arttırılmasına olan katkısı çalışma kapsamında belirlenmiş indikatörler çerçevesinde irdelenecektir.
Biyografi
1979 yılında İstanbul’da doğan Gamze Çelikyılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden mezundur. 3 yıllık akademik hayatından sonra Manchester Üniversitesinde Çevre Politikaları konusunda yüksek lisans yaparak İklim Değişikliği Politikaları konusunda uzmanlaşmış ve Macaristanda “Regional Environmental Center”da iklim değişikliği uzmanı olarak çalışmıştır. Bu süre boyunca iklim değişiliği, ulusal sera gazı emisyonu azaltımı ve iklim değişikliğine uyum konularında pek çok uluslararası proje yönetmiş, Avrupa Çevre Ajansı, WEO gibi kurumların yayınları ve araştırmalarında yazar olarak katkıda bulunmuştur.
Türkiye’ye döndüğünden beri Avrupa Birliği tarafından finanse edilen iklim değişikliği ve Ulusal Sera Gazı Envanterinin iyileştirilmesi konularındaki projelerde politika uzmanı ve proje koordinatörü olarak görev almaktadır. Ayrıca Türkiye’de sera gazı emisyonlarının takibine yönelik mevzuat kapsamında izleme, raporlama ve doğrulama işlemlerine ilişkin projelerde çalışmaktadır. Bu süre boyunca sektörel dergilerde ve TÜBİTAK yayınlarına yazar olarak katkıda bulunmuştur