Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı

HALUK SAYAR

Avrasya E-Mobilite Derneği Başkanı ( Avere Türkiye) ve E-Mobilite Europe Association Yönetim Kurulu Üyesi

HALUK SAYAR

Avrasya E-Mobilite Derneği Başkanı ( Avere Türkiye) ve E-Mobilite Europe Association Yönetim Kurulu Üyesi

Avrasya’da E-Mobilite Devrimi: 2025 ve Ötesi

 

Abstract

Son on yılda elektrikli araçlar (EV’ler), küresel ölçekte hayatımıza girerek sürdürülebilir mobiliteyi dönüştürmeye başladı; 2014’te dünyada 300 bin EV varken, 2024’te bir yılda 17 milyon satışa ulaşıldı ve Almanya ve Çin gibi Avrasya ülkeleri bu devrimde öne çıkıyor. Avrasyanın merkezinde yer alan Türkiye’de 2024’te EV sayısı 185 bini aşarken, 105 binden fazla satışla toplam araç pazarının %10,7’sini oluşturdu; şarj altyapısı ise 10.332’si hızlı (DC) olmak üzere 26.046 soketle Avrupa liderliğine yükseldi. Tükiye’de üretilen yerli elektrikli araçların etkisi, Çinli üreticilerin (BYD, Chery) ilgisi ve 2030’da 500 bin EV hedefi, Türkiye’deki büyümeyi hızlandırıyor. Şarj istasyonlarının yaygınlaşması, otonom sürüş teknolojileri ve batarya geri dönüşümü gibi yenilikler, enerji yönetimi ve dijital tedarik zincirleriyle yeni iş alanları yaratacak. Dünya ekonomisinin ortalama ağırlık merkezi artık Atlantik okyanusunda değil çok daha doğusunda, Avrasya’da yer alıyor. Avrasya içerisinde yer alan ülkeler, dinamik ekonomi ve nüfuslarıyla 2025 ve ötesinde diğer sektörlerde olduğu gibi e-mobilite devrimi de yönlendirecek.

 

Biyografi

1989 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılında inşaat ve mekanik proje taahhüt firması Enerji Mühendislik’i kurdu. 1999 yılında, uluslararası sürdürülebilir enerji danışmanlık firması Ecofys tarafından satın alınan Türkiye’nin öncü yenilenebilir enerji şirketi AES Alternatif Enerji Sistemleri’ni kurdu ve 2002 yılında Ecofys Türkiye’nin ülke müdürü oldu. Sürdürülebilir enerji projeleri konusunda Türkiye’de birçok alanda öncülük yaptı. Ekibiyle birlikte aşağıdaki konularda Türkiye’de ilk uygulamaları gerçekleştirdi:

  • Türkiye’de ilk binaya entegre fotovoltaik uygulama (ODTÜ Yalçın Ayaslı Araştırma Merkezi),
  • Türkiye’de yenilenebilir enerji projeleri için ilk Gold Standard karbon kredisi geliştirme (Demirer Holding),
  • Türkiye’de şirketler için ilk karbon dengeleme ve ayak izi hesaplama (TSKB),
  • Türkiye’de sektörler için ilk düşük karbon ekonomisi stratejileri (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği),
  • Türkiye’de ilk BREEAM yeşil bina sertifikasyonu (Çayyolu AVM).

Bunların yanı sıra, enerji, çevre bakanlıkları vb gibi kamu kuruluşlarına danışmanlık da dahil olmak üzere birçok enerji ve karbon odaklı projeyi yönetti. Hem yerel hem de küresel ölçekte sürdürülebilir enerji geleceğini şekillendirmek amacıyla çok sayıda ulusal ve uluslararası projede (TR, AB, BM, EBRD, FFEM, REC vb.) görev aldı. Stratejik yönetim ve planlama alanında eğitmen sertifikasına sahiptir. TÜBİTAK TÜSSİDE DDX dijital dönüşüm uzmanıdır. AVRASYA Türkiye E-Mobilite Derneği’nin ( eski ismi Avere Türkiye)  kurucusu ve başkanıdır. Ayrıca, Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği EUROSOLAR Türkiye, Türk Yeşil Bina Konseyi ÇEDBİK’in kurucu üyesidir ve bu kuruluşlarda geçmiş dönem yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. En son DİSÜDER Dijital ve Sürdürülebilir Gelecek derneğinin kurucu üyesi olmuştur.