Biyokütle ve Biyoenerji
Abstract
Biyokütle, bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu toplam kütle olarak tanımlanabilir. Biyokütle aynı zamanda bir organik karbon olarak da kabul edilmektedir.
Biyoenerji, bitkilerden veya biyolojik her türlü atıktan elde edilebilecek olan enerjiye verilen genel tanımdır. Yüzyıllarca evlerde biyoenerji, odun ve organik atıklardan gelen biyokütle şeklinde kullanılmıştır. Modern biyoenerji geliştirme isteği 1970’lerde ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ise 2000’li yılların başında gündeme gelmiştir. Türkiye’de İlk kez biyodizel ve biyoetenol ismi petrol piyasası kanununda harmanlanan ürünler arasında yer almıştır.
Türkiye’de biyoenerji işleme tesisleri Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı son verilerine göre aşağıdaki gibidir;
- Biyodizel İşleme Lisansı Sahibi Firmalar; 8 adet
- Biyoetanol İşleme Lisansı Sahibi Firmalar; 5 adet
- Biyokütle Kaynaklı Elektrik Üretim Santral Sayısı; 199 adet
Biyografi
İlker Çabukol, 1969 yılında Ankara’da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladı. 1992 yılından bu yana mesleki hayatında gıda üretimi, tarımsal süreçler, Ar-Ge, Enerji ve Çevre faaliyetleri konusunda görev aldı. 2016’dan bu yana Sütaş Grubu bünyesinde Enerji, Çevre ve Gübre faaliyetlerinin yönetildiği Enfaş A.Ş.’ de Genel Müdür olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Ocak 2020’den bu yana Biyoder Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almaktadır.