Geleceğin İnşaatçıları için Kapasite Artırımı Projesi
Abstract
Yeni Nesil projesinde Türkiye’nin daha etkili ve uzun ömürlü iklim adaptasyonu ve azaltım planları için bir dizi farklı öğretim ve eğitim eylemi katmanını özellikle İstanbul’un Çekmeköy ilçesi için geliştiriyoruz. Proje sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın MEGEP sistemi ile uyumlu bir modül üretip eğitimciler ve öğretmenlere tanıtıyoruz. Bu eğitimciler ve öğretmenler daha sonra meslek ve teknik liselerde çok sayıda öğrenciyi yetiştirebilecekler. İlaveten, büyük ölçekte yenileme ihtiyacı olan kamu binaları için bir kılavuz oluşturuyoruz.
Yeni Nesil’in ana hedefleri, eğitimcileri ve öğretmenleri eğitmek, kısıtlanan sektörü ve belediyeleri aşağıdaki alanlarda yönlendirmektir:
a) Enerji Verimliliği Okuryazarlığı: Yeni Nesil, farklı yaş gruplarından ve farklı mesleki geçmişten çok sayıda vatandaşta düşük enerjili binalar konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
b) Enerji Verimliliği Altyapısı: Yeni Nesil, Taşdelen IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (1,301 öğrenci), Nesrin Uçmaklıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (598 öğrenci) and Hüseyin Avni Sipahi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (497 öğrenci) enerji performansının ayrıntılı bir şekilde izlenmesini ve incelenmesini içeriyor. Bu faaliyetlerden toplanan veriler Özyeğin Üniversitesi Kampüsü’nde bulunan iki farklı fakülte binasının verileri ile karşılaştırılmıştır. Tüm veriler analiz edilerek, faydalanıcı başına kılavuzlar oluşturulmuştur
c) Enerji Verimliliği Etkisi: İstanbul Valiliği ve Çekmeköy Belediyesi için hazırlanan kılavuz
ilkeler, imar mevzuatının standart ve parametrelerini belirleme ve günlük inşaat alışkanlıklarını geliştirme niyeti ile hazırlanmıştır. İmar planlarındaki olumlu etkiler diğer belediyeler tarafından iletişim ağları vasıtasıyla ve ortak menfaatlerin paylaşılmasıyla kısa sürede fark edilecektir. Meslek liselerinin eğitmenleri ve öğretmenleri, çok yakında sektörde profesyonel olacak olan 2.396 mesleki ve teknik lise öğrencisini eğitip, çalışmalarında enerji verimliliği uygulamasına öncülük edeceklerdir.
Biography
Yasemin Somuncu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu. 2002 yılında Londra, İngiltere’de (AA) Architectural Association Graduate School’dan Çevre ve Enerji Çalışmaları Yüksek Lisansını aldı. Mart 2012’den bu yana CEEE’de kıdemli bir araştırmacıdır. FP7 Projeleri Yeni Enerji Verimli Binalar İçin Tasarım (NEED4B) ve Kamu Stokunda Enerji Tasarrufu için Derin Tadilat Stratejileri (BRICKER) projelerinde çalışmıştır. “Geleceğin İnşaatçıları için Kapasite Artırımı Projesi” Kapasite Geliştirme Projesi’nin proje koordinatörüdür. Söz konusu projelerle ilgili makaleleri yayınlanmıştır.